Uw feedback is belangrijk

Heeft u iets gezien op de site wat niet klopt of mist u misschien een functie? Laat het ons weten via het onderstaande formulier.

Artikelen

Artikelen

Artikelen over theatermaken, interviews en andere achtergrondstukken kunnen hier gepost worden. Zelf een artikel toevoegen kan ook. Meld je aan en ga naar 'Mijn profiel'. Nieuwe artikelen worden pas live gezet als ze door een regiobeheerder zijn beoordeeld.

Hairspray te zien in Amsterdam!

Amsterdam Musical laat de jaren 60 herleven met de musical Hairspray.
Van 20 t/m 22 juni te zien in Podium Mozaïek.

In het Baltimore van de jaren 60 heeft Tracy, een gezellige dikkerd, maar één wens: dansen in de tv-show van Corny Collins. Wanneer haar dit tegen alle verwachtingen in lukt, groeit ze uit tot een lokale held. Een musical die de tegenstellingen in de jaren 60 onder de aandacht brengt en met name nadruk legt op de verhoudingen tussen blank en zwart. Een comedy, maar zeker één met inhoud. Veel dans, swingende jaren 60 muziek en mooie ballads maken van deze musical een must see - niet alleen voor de musicalliefhebber, maar voor iedereen. 
Deze bijzondere productie vol vrolijke dansnummers en met uiteraard het bekende “Welcome to the Sixties” wordt uitgevoerd door Amsterdam Musical in samenwerking met Stichting Rumoer.

Tijdens het Amateur Musical Awards Gala op 24 maart jl. in het DeLaMar Theater won Amsterdam Musical voor haar vorige productie Anything Goes twee Awards:
Beste Choreografie (Djuri Reijnen) en Beste Vrouwelijke Hoofdrol (Suzanne Boreel).

Met Hairspray laat Amsterdam Musical wederom zien met beperkte middelen en gedreven amateurs een voorstelling van hoog niveau neer te kunnen zetten.

Meer informatie: http://www.amsterdammusical.nl

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bernd Duenk (artistiek & zakelijk leider) via b.m.duenk@gmailcom of telefonisch 06-55798670 of met Marleen Hallie (productieleider) via
marleenhallie@hotmail.com of telefonisch 06-44688272.

Lees meer 20 mei 2014 door Thijs Dorreboom (0 reacties)
Opening nieuwe theaterzaal

Opening nieuwe theaterzaal

WETHOUDER BEERTEN OPENT
Nieuwe THEATERZAAL in Nijmegen

9 mei 2014  van  15.00 – 19.00 uur
Biezenstraat 79-1, Nijmegen

Op 9 mei 2014 zal wethouder Beerten, Nijmegen officieel een nieuwe theaterzaal rijker maken, middels het openen van st. Kunst & Cultuurplein de Verspiegeling.

Stichting Kunst & Cultuurplein De Verspiegeling
De Verspiegeling begon in 2010 als eenmanszaak en verzorgde in eerste instantie ‘slechts’ toneel- en theatercursussen. Met de toenemende vraag en een eerste eigen ruimte breidde het aanbod zich snel uit naar de andere vlakken van de kunst. Zo verzorgt ze sinds 2012 ook
workshops/cursussen dans, zang, capoeira en kinderkunst.
Deze uitbreiding kon haar ambities en de vraag naar het beoefenen van de kunsten echter nog niet dekken. Een jaar later (september 2013) verhuisde ze dan ook naar de Biezenstraat, waar ze een schuur, bijruimtes en grote zolder omtoverde tot een heuse theaterzaal, foyer en grote repetitiezolder met kleedkamers en attributen/decorhok.
De eenmanszaak groeide daarbij uit tot een stichting (Stichting Kunst & Cultuurplein De Verspiegeling) waardoor ze haar missie mogelijk kon maken. Ook wordt ze inmiddels ondersteund door gemeente Nijmegen en het VSB fonds.

Officiële en feestelijke opening
Na maanden van verbouwing en uren van organisatie is het dan eindelijk zover: Op 9 mei 2014 opent wethouder Beerten officieel stichting Kunst & Cultuurplein De Verspiegeling en daarmee tevens een nieuwe theaterzaal in Nijmegen.
Na dit officiële (en tevens theatrale) startsein kan men deelnemen aan diverse gratis workshops, een korte performance bijwonen of gewoonweg informatie inwinnen bij docenten, regisseurs en/of artistiek leider. Kortom: kennismaken met de Verspiegeling en haar/zijn eigen mogelijkheden aldaar.
Dit alles natuurlijk onder het genot van live muziek en een hapje of drankje.

Dus: Nijmegen is een heuse theaterzaal rijker
Kom naar de opening en proef mee!
Check het programma: http://www.deverspiegeling.nl

Lees meer 09 april 2014 door Elly Snip - de Bruin (0 reacties)
Rotterdamse toneelgroep KRT wint Oscar

Rotterdamse toneelgroep KRT wint Oscar

Speelster Mariet Feenstra van het Klein Rotterdams Toneel (KRT) heeft de Man bijt hond Oscar voor beste actrice gewonnen. Zij kreeg de meeste stemmen van de kijkers voor haar vertolking van Rose in een filmfragment uit de legendarische kassakraker Titanic. Het tv-programma Man Bijt Hond, dat in haar jubileumjaar een speciaal eerbetoon aan de Oscarverkiezing brengt, selecteerde vanuit het hele land vijf amateurgroepen. Zij kregen de  opdracht om één minuut uit een legendarische film zo goed mogelijk na te spelen. De kijkers mochten uiteindelijk via hun stem bepalen welke vereniging er met de felbegeerde Oscars naar huis gingen.

Het Klein Rotterdams Toneel scoorde hoge ogen met de scène uit Titanic waarin Rose, bibberend in het ijskoude water afscheid neemt van Jack. De spelers van het gezelschap kozen onder regie van Mirjam Veldhuijzen van Zanten niet voor het ruime sop, maar voor een theatrale aanpak in theater ’t Kapelletje in de stad. Uiteindelijk ging de Friese vereniging Nim it sa it is aan de haal met de Oscar voor beste filmfragment uit Moulin Rouge.

Lees meer 14 maart 2014 door TheaterNetwerk Rotterdam (0 reacties)
Theaterbende Heiloo zoekt crowdfunding

Theaterbende Heiloo zoekt crowdfunding

Lees meer 27 februari 2014 door nicole meyjes (0 reacties)

Stichting Grimm zoekt een pianist/toetsenist

Voor een nieuw project zoekt stichting Grimm een pianist die de muzikale leiding gaat verzorgen van de voorstellingen. De pianist/toetsenist zit tijdens de voorstelling op het toneel. Het gaat om twee maximaal drie voorstellingen in het tweede weekend van maart. We zoeken een gedreven pianist die van een uitdaging houdt om met een piano en/of synthesizer de voorstelling te ondersteunen. Wij verwachten dat het lezen van bladmuziek geen probleem is. De pianist krijgt een paar regels tekst ter ondersteuning van het stuk. We willen de muziekale begeleiding aanvullen met een gitarist. Het liefst zoeken wij daarom een pianist die de uitdaging aan wil om leiding te geven aan een klein bandje. Helaas hebben wij voor dit project weinig budget tot ons beschikking. Je doet dit om mee te werken aan een beginnende stichting met groei en toekomstmogelijkheden en het project zal mooi op je cv staan. Er is een kleine vergoeding voor dit project aanwezig. Wil jij onderdeel uitmaken van dit nieuwe project? Stuur dan jouw CV en motivatie voor 14 Januari naar: vacature@stichtinggrimm.nl.

Lees meer 07 januari 2014 door Terence van Koert (0 reacties)
AUDITIES BIJ THEATERGROEP DRANG

AUDITIES BIJ THEATERGROEP DRANG

Namens Drang, onderstaande oproep. M. Wiedenhof

ACTEURS EN ACTRICES GEZOCHT!!

Drang houdt auditie voor een aantal van haar educatieve voorstellingen. We zijn opzoek naar jonge talentvolle spelers.

Ben je zelf deze talentvolle speler, of ken je iemand: reageer dan of stuur dit bericht door naar bekenden.

Dikke vrienden is een educatieve voorstelling over gezond leven & gezonde keuzes voor VMBO/MAVO/HAVO scholieren met een uitgebreid educatief traject vooraf en achteraf op de scholen vanaf januari 2014 t/m juni 2014.
Speelperiode voorstelling februari/maart/april 2014 en eindpresentatie juni 2014 in Theater de Nieuwe Regentes.

De voorstelling Grenzeloos gaat over verantwoord gebruik van social media en behandelt onderwerpen als twitterbashing, cyberpesten, bangalijst etc. Maar waarom zo negatief? Wat zijn de positieve kanten van sociale media? De voorstelling speelt in februari 2014.

OPDRACHT
1. Maak een korte non-verbale act over één van de onderwerpen: (on)gezond leven en/of risico’s sociale media. Denk zo ruim mogelijk.
2. Bereid een korte monoloog voor van een jongere die problemen heeft met de druk om te voldoen aan het ideaalbeeld zoals die in de media & peerppressure wordt voorgehouden.

HOE GEEF JE JE OP
Je kunt je opgeven voor de auditie door te mailen naar artistiek@drang.nl liefst met foto voor 31 december 2013. Meld als je op vakantie gaat wanneer je terug bent en beschikbaar bent voor auditie. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op om je de auditiedatum met je te plannen.

Lees meer 04 januari 2014 door Maurice Wiedenhof (0 reacties)
CUE2014 in Ahoy Rotterdam

CUE2014 in Ahoy Rotterdam

CUE2014 in Ahoy Rotterdam

Van 13 tot en met 15 januari 2014 vindt CUE2014 plaats in Ahoy Rotterdam. Deze tweejaarlijkse vakbeurs voor event-, installatie- en entertainmenttechnologie biedt een totaaloverzicht van technische faciliteiten voor binnen- en buitenpodia. Exposanten zijn fabrikanten, leveranciers en verhuurders van o.a. licht-, beeld- en geluidstechniek en ontwerp, decor, inrichting, hijs- en heftechniek. Het is de vaste ontmoetingsplaats voor technici in de evenementenbranche en podiumkunsten.

CUE2014 wordt ondersteund door de brancheverenigingen VPT, VNPF, VSCD en VVEM. De Vereniging voor Podiumtechnologie (VPT) organiseert gedurende alle beursdagen een uitgebreid lezingenprogramma.
Lezingenprogramma VPT op CUE2014 bekend
De VPT organiseert het lezingenprogramma van CUE2014, voorheen bekend als Vakbeurs Theatertechniek. Het lezingenprogramma is (onder voorbehoud) rond. Deelname aan het lezingenprogramma is gratis, maar elke lezing kent een maximum aantal bezoekers. Vergeet niet te registreren voor toegang tot de beurs. Dit is gratis, bezoekers die zich niet registreren voor de beurs, betalen € 15,- aan de kassa.
Zie www.vpt.nl voor het blokkenschema van maandag t/m woensdag en het uitgebreidere programma per dag.

Tot en met 6 januari vroegboekkorting op feest CUE2014
Kom samen met uw collega’s en partners het vak vieren tijdens CUE2014 in Ahoy Rotterdam!

Tijdens CUE2014 organiseert de VPT een groot feest waar ook partners en familie van harte welkom zijn. Tot en met 6 januari kunt u zich nog aanmelden voor slechts € 15,- (incl. BTW, buffet en 2 drankjes), daarna kost deelname aan het feest € 25,- per persoon.

Juist in deze tijd valt het steeds weer op hoe we ons allemaal onvermoeibaar inzetten voor ons vak. Bij elke VPT-bijeenkomst zien we weer die ongelofelijke energie. Geen sprake van uitgeklust en uitgeblust! De VPT organiseert samen met CUE een feest om deze creatieve energie te bundelen. Geen beter moment dan de vakbeurs om samen het vak te vieren. Het zal een feestelijke avond worden met entertainment van een cabaretier, en een steengoede VJ en DJ. We zullen stilstaan bij bijzondere gebeurtenissen in de afgelopen twee jaren en markante mensen uit het vak even in de spotlights zetten. Kortom, we treden met z'n allen backstage op de voorgrond! Het feest kan tot stand komen dankzij de genereuze sponsoring van standhouders en VPT-leden.

Registratie
U kunt via www.vpt.nl voor het feest registreren en betalen. De toegangsprijs van € 15,- geldt alleen als u zich uiterlijk 6 januari aanmeldt. Daarna is de prijs € 25,- per persoon. Nadat u uw registratie heeft afgerond, ontvangt u binnen 8 dagen een bevestiging. De bevestiging dient u mee te nemen naar CUE. Na registratie is het niet meer mogelijk om uw bezoek te annuleren. Uw registratie is echter wel overdraagbaar, dus als u iemand anders blij kan maken met de toegang tot het feest, laat ons dan weten wie uw toegangsbewijs komt afhalen. U kunt ook toegangsbewijzen bestellen voor uw partner, collega's, relaties en klanten.


Let op: het feest vindt plaats op de beursvloer van CUE. U moet dus ook geregistreerd zijn voor een bezoek aan CUE2014. Dit is kosteloos, mits u vooraf registreert en kan hier.

Toegang
Met uw uitgeprinte bevestiging kunt u uw toegangsbewijs ophalen op maandag 13 of dinsdag 14 januari bij stand 324 van de VPT op CUE2014. U krijgt dan een polsbandje en de twee drankmunten die bij de toegangsprijs inbegrepen zijn.

VPT ledenvergadering op CUE2014!
De VPT kondigt met veel plezier aan dat de komende Algemene Ledenvergadering zal plaatsvinden op dinsdag 14 januari 2014 op CUE2014, in Ahoy Rotterdam. Na de vergadering organiseert de VPT in samenwerking met CUE een schitterend feest, voor VPT leden, standhouders en beursbezoekers.
Zie hier voor de voorlopige agenda en deelnemerslijst.

Registratie
Mocht u willen deelnemen aan deze vergadering, vragen wij u hiervoor in te schrijven. U ontvangt dan bij binnenkomst van de vergadering een stembiljet. U kunt u inschrijven via de webwinkel of door een email te sturen naar secretariaat@vpt.nl.

Lees meer 19 december 2013 door Francis Klunder (0 reacties)
Cabaretvoorstelling over verkeer al 200 keer gespeeld

Cabaretvoorstelling over verkeer al 200 keer gespeeld

Theatermaker Michiel van de Burgt speelde 6 december in Terneuzen voor de 200e keer de cabaretvoorstelling Zeven Sloten. Deze educatieve voorstelling over verkeersveiligheid speelt hij op scholen in Zuid-Holland, Zeeland en Limburg.
In de voorstelling passeren verschillende zware verkeersongelukken de revue. Door de humor die hier aan toe wordt gevoegd, houdt hij de aandacht van de leerlingen. Zo zien ze, zonder opgeheven vingertje, wat er goed en fout kan gaan in het verkeer.
Aansluitend aan de voorstelling volgt een forumdiscussie. Hierin zit een docent, twee leerlingen en vaak een agent. De laatste brengt natuurlijk veel ervaring mee in het gesprek.
Van de Burgt zegt dat de voorstelling na 200 keer nog niet gaat vervelen. Hij krijgt iedere keer weer twee nieuwe klassen voor zijn neus, die steeds anders reageren. De interactie met het publiek is leuk.
Als het aan hem ligt, speelt Van de Burgt de voorstelling nog een paar honderd keer. De voorlichting is nodig. Of dit ook kan, hangt af van de provinciale verkeersorganisaties. Deze bekostigen de voorstelling. Voor de school is hij gratis.
Kijk voor meer informatie op: www.michielvandeburgt.nl/producties/zeven_sloten.

Lees meer 09 december 2013 door Michiel van de Burgt (0 reacties)
BrugTheaterFestival Alkmaar

BrugTheaterFestival Alkmaar

Alkmaar - Na het grote succes van vorig jaar komt er een tweede editie van het BrugTheaterFestival met toneel, muziektheater, mime en cabaret. In het weekend van 8, 9 en 10 november zijn er weer gratis korte voorstellingen te bewonderen in de cafés rond de Platte Stenenbrug in Alkmaar. "Het is nog nooit zo druk en tegelijkertijd zo stil geweest" aldus een bezoeker van het eerste BrugTheaterFestival. Ruim tweeduizend bezoekers maakten in de gezellige kroegen op een relaxte manier kennis met goede amateurgezelschappen en professionele makers.

Er is veel moois te zien
De acteurs kunnen zomaar achter de bar staan, of zelfs op de bar. Ze staan op een klein podium of ze gebruiken het biljart als speelplek; alles is mogelijk. Ook zijn er dit jaar ’s middags twee kindervoorstellingen. Het festival is een idee van theatermaker en artistiek leider Leoni van Veen. ‘’Er zijn nogal wat amateurgezelschappen die alleen maar voor vrienden en familie spelen, terwijl ze prachtige dingen maken. De ongedwongen kroegsfeer biedt deze makers een mooie kans om theater te presenteren aan een breder publiek en het publiek ziet meerdere voorstellingen onder het genot van een drankje.’’

Theaterkroegentocht
Iedere voorstelling duurt zo’n twintig minuten, zodat het publiek meerdere cafés kan bezoeken. Je kunt dus je eigen theaterkroegentocht vormgeven met behulp van een blokkenschema. Soms zie je scènes uit langere voorstellingen die later nog elders gespeeld worden, soms ook zijn ze speciaal voor het BrugTheaterFestival gemaakt. Dit festival biedt het publiek de gelegenheid om op een heel laagdrempelige manier aangenaam verrast te worden door kwalitatief hoogwaardige theatervormen uit de regio.

Gratis toegang en een drankje binnen handbereik
Neem je AlkmaarPas mee, want bij inlevering van een ticket uit de Voordeelgids ontvang je een gratis non-alcoholisch drankje. Vrijwillige bijdragen, op basis van waardebepaling na afloop, zijn zeer welkom. Het Prins Bernard Cultuurfonds, VSB fonds, Taqa Cultuurfonds en de gemeente Alkmaar steunen deze editie van het festival. Het volledige programma met deelnemende cafés, aanvangstijden en achtergrondinformatie over de theatergroepen is binnenkort te vinden op www.siberischebruiloft.nl of like BrugTheaterFestival op Facebook en volg @siberischebruil op Twitter.
 

Lees meer 09 oktober 2013 door Daniëlle Koelemij (0 reacties)
Axis Festival: ‘Het Podium de Stad’

Axis Festival: ‘Het Podium de Stad’

Het Axis Festival in Assen beleeft het weekend van 20, 21 en 22 september het tweede lustrum. Axis is een professioneel festival voor theater, muziektheater en dans, waarbij de voorstellingen worden gespeeld op ongebruikelijke, verrassende locaties in en rond de binnenstad. De ondertitel van het festival luidt dan ook 'Het Podium de Stad'.

Wat betreft de programmering lift Axis gedeeltelijk mee met het Nederland-Ruslandjaar 2013. In theater De Nieuwe Kolk worden vijf voorstellingen rond het thema Rusland gespeeld. Drie voorstellingen werden speciaal voor het Axis Festival gemaakt. De voorstellingen worden niet in theaterzalen gespeeld, maar op diverse andere locaties in het theater.

De Gouverneurstuin, het stadspark in hartje centrum, is ook nu weer het kloppend hart van het festival. Hier zijn de horeca en de kaartverkoop gevestigd en er is doorlopend live muziek met optredens van negen bands. Meer info op www.axisfestival.nl

 

Lees meer 23 augustus 2013 door Jos Visscher (0 reacties)
Bezig met laden...